Popular posts from this blog
The Classic Menu of Haji Rais & Hajah Hamidah for Eid (Syawal) since forever...
  Menu Tradisi Hari Raya Haji Rais & Hjh Hamidah 2009 ..update 2010 ...update 2011      Ketupat (Daun kelapa);  Lontong (Daun Pisang - maid's specialty);  Lemang Abg Ngah;  3 types of Rendang (Daging, Ayam & Kerang);  Masak kicap Ayam (ayah's fav);  Sayur lodeh (mom's style);  Kari ale ale (2nd day -ayah's fav)  Kuah Kacang  - on demand    Bahan rendang:(Rendang daging & kerang Bonda & rendang ayam Nenda)  5 kg daging (tambah lagi 1-2 KG - dah tambah adik ipar lagi..)  1.5 tin kerang (2 tin???)  10 ekor ayam (3 masak kicap; 5 rendang; 2 reserve - potong 4)  10 tin Ale ale ( lebih sikit kali ni nak bawa balik Kjg)  bawang kecil  bawang besar  cili kering  cili api kampung 1 kg  halia  serai (at least 40 btg)  kunyit  lengkuas  kerisik (Kelapa parut 3 biji)  santan - 14 kg (set 2 kilo & 1kg ) -(5kg daging; 3.5kg ayam; 4 kerang; 1/2 lodeh; 1 kg ale ale, lemang 2 kg)  (kalau ada 20 biji kelapa dari rumah tak payah beli santan)  daun kunyit (lebih siki...
Comments